ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ανακοίνωση για τη διεθνή ημέρα Μαιών ΜαιευτώνΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100 ΤΗΛ. 6972341889 / 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αριθμός Πρωτ.:  1011                                                                                                        7/5/2018                                                               
Ανακοίνωση για τη διεθνή ημέρα Μαιών Μαιευτών

Η 5η Μαΐου είναι κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο αφιερωμένη στη Μαία και το Μαιευτή ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία και του καθοριστικού τους ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών. 
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες και νεογέννητα, γίνονται αποδέκτες της φροντίδας προσοντούχων μαιών και μαιευτών και χιλιάδες ζωές σώζονται καθημερινά χάρη στην πολύτιμη συμβολή τους. Ο εορτασμός της 5ης Μαΐου, ως Παγκόσμιας Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, αποτελεί φόρο τιμής στα καθημερινά αυτά επιτεύγματα.
Οι μαίες και οι μαιευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, σε ό,τι άφορα στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις μαιευτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών/μαιευτών, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να επενδύσουν στη μαιευτική εκπαίδευση.

Στις Σκανδιναβικές χώρες όπου το σύστημα υγείας έχει αξιοποιήσει πλήρως την επαγγελματία μαία/μαιευτή, έχουν μειώσει τη μητρική θνησιμότητα μέχρι και 3%, από το 1990. Έχουν αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχουν μειώσει τον τοκετό πρόωρων νεογνών, έχουν βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχουν μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το οικονομικό κόστος. Πρόσφατα η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών  επισήμανε πως μόλις το 22% των χωρών παγκοσμίως διαθέτουν επαρκή αριθμό μαιών/μαιευτών ενώ 289.000 χιλιάδες γυναίκες και πέραν των 2.6 εκατομμύριων νεογέννητα, πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης μαιευτικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών.

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι το Μαιευτικό επάγγελμα βάλλεται από παντού. Εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επιλογών, σε πολλές περιπτώσεις η Μαία και ο Μαιευτής είναι αναγκασμένοι διαρκώς να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους και να διευκρινίζουν το ρόλο τους, όπως αυτός έχει νομικά θεσπιστεί αλλά και καταξιωθεί ιστορικά και κοινωνικά.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαία και ο Μαιευτής στην Ελλάδα είναι πολλά με αποτέλεσμα να αυξάνει η επαγγελματική δυσαρέσκεια και απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν κανείς παρατηρήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται συνάδελφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 Οι Μαίες και οι Μαιευτές προσφέρουν στην ανθρώπινη κοινωνία εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελώντας ένα εκ των αρχαιοτέρων επαγγελμάτων και τεχνών που εμφανίστηκαν. Έχουν την επιστημονική επάρκεια για να ασχοληθούν με όλα εκείνα τα καθήκοντα που  έχουν αναγνωριστεί και έχουν την αγωνιστικότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου οι Μαίες και ο Μαιευτής που εργάζονται στη γυναικολογική κλινική, παράγουν σπουδαίο έργο. Ενώ στο τμήμα υπηρετούν μόλις 8, ενώ κανονικά με βάση τα διεθνή δεδομένα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 20, το έργο που παράγεται στην κλινική σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε σε ποιότητα όσα και σε ποσότητα. Παράλληλα οι Μαίες και ο Μαιευτής της κλινικής ασχολούνται και με το σημαντικό έργο της εκπαίδευσης των λεχώνων στο θηλασμό και στην περιποίηση των νεογνών. Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και ανάγκης η ενίσχυση του τμήματος με μαιευτικό προσωπικό, αφού οι μαίες του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (οι πιο πολλές με περισσότερα από 25 χρόνια προϋπηρεσίας)  έχουν φτάσει πλέον σε εργασιακή εξάντληση λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και του κυκλικού ωραρίου, ενώ δυστυχώς  καμιά από τις λίγες προσλήψεις που έχουν γίνει και εξαγγελθεί για το ΓΝΑΝ δεν αφορούσε σε μαιευτικό προσωπικό.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος      η Γραμματέας


Γ. Μανουσάκης      Ν. Δρακωνάκηαπό Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ.Νικολάου Κρήτης
μέσω http://www.gnan.gr/
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ENA KI ENA ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video